Medlemsbrev juni 2010
Kära medlem,
Tack för att du är med och stödjer våra projekt i Asien. Här kommer en kort uppdatering om hur dina pengar används. Som vanligt kan jag bara säga att dina pengar är livsviktiga. Vi jobbar på med det som vi kan göra – se till att de organisationer som sliter i Asien med att hjälpa djuren får det internationella ekonomiska stöd som de är helt beroende av. Merparten av våra partners har sagt att de har fått betydligt mindre stöd under finanskrisen, eller att valutan har sjunkit, så att de har mindre pengar att röra sig med. Vi är stolta att vi kan fortsätta ge dem oförändrat ekonomiskt stöd. Och att vi till och med kunnat höja våra månadsbidrag.
Vi är också stolta över att vi inom APN har så låga kostnader – så att pengarna kan gå till djuren där de behövs. Mellan 95 och 98 % av våra intäkter går ner till Asien. Alla inom APN jobbar gratis, vi har nästan inga administrativa kostnader – vi jobbar så hårt och effektivt vi kan, och använder vår fritid och lediga tid att göra den insats som måste göras. Alla vi som jobbar aktivt inom APN, det är mest vi som sitter i styrelsen, har vanliga jobb, vi jobbar på försäkringsbolag, statliga verk, pr-byråer och utbildningsföretag. Det som driver oss är att något måste göras för djuren i Asien. Genom att vara medlem så möjliggör du det.
Nedan är ganska mycket information om projektet i Jaipur, Indien, som vi nyligen beslutat att vi kommer att stödja framöver. Det känns väldigt kul för de gör ett fantastiskt jobb. Titta på filmen från Jaipur; räddningsteamet åker runt på gatorna och plockar upp skadade djur och hjälper dem – det skulle jag själv vilja jobba med.
Se också den korta filmsnutten om AAFs räddningsaktion av gallbjörnar i Kina nedan. Den säger mer än tusen ord varför det är så viktigt att du är med och stödjer AAFs viktiga arbete.
Det känns också väldigt bra att vi arrangerar ett seminarium om gallbjörnar i EU-parlamentet i Bryssel. Jill från AAF kommer att tala. Det är något som verkligen kan påverka politikerna att sätta press på Kina.
Tack för ditt stöd och för att du är med och räddar liv.
Ha en härlig sommar.
Anna Almberg, ordförande, Animal Protection Network
Expressen rapporterar om fritagandet av gallbjörnar i Kina
Expressen gjorde ett reportage om när vår partner AAF fritog gallbjörnar i Kina. Det är ett väldigt intressant inslag med intervju med Jill Robinson och några ur hennes personal. Vissa bilder kan upplevas som otäcka, samtidigt är det är positivt reportage som visar det viktiga och fantastiska jobb som de gör. Se inslaget här, det tar bara ett par minuter, men det säger allt om varför det är så viktigt att stödja AAFs arbete (obs, en kort reklamfilm inleder reportaget): http://www.expressen.se/1.1973941.
En hälsning från SomSi som vi sponsrar
SomSi har blivit en riktig favorit vid WFFT Wildlife Rescue Center i Thailand, framför allt på grund av hennes rara och vänliga natur. När SomSi först anlände till oss var hon mycket fet, och fast hon fortfarande bär på en del extra kilon, så har hon gått ner i vikt en hel del och är därför mycket friskare och mer aktiv. I stället för sötsaker och coca-cola kan man nu se hur SomSi mumsar på meloner, papaya och annan mat som utgör en näringsmässigt balanserad diet.
På grund av SomSis tidigare ohälsosamma diet kommer hennes syn att förbli dålig, och hon har en benägenhet för hudåkommor, men hon klarar sig tillräckligt bra i sin inhägnad med björnkompisarna Fai och Bo-Bo. Björnen Numtan har skilts från gruppen på grund av att han slåss med Bo-Bo, men vi hoppas att SomSi och alla de andra tre asiatiska svartbjörnarna i hennes grupp inom en nära framtid kommer att kunna flyttas till en av de större inhägnaderna vid Wildlife Rescue Center, där Numtan och Bo-Bo får mer plats så att de kan undvika varandra!
SomSi är mycket förtjust i sin swimming-pool, och man kan ofta se henne ta ett bad för att kyla av sig varma dagar. Hon tillbringar också en hel del tid med att ligga och dåsa i tunnlarna i sin inhägnad, där hon kopplar av i skuggan.
SomSi är vanligtvis en tillbakadragen björn, men om det finns mat med i bilden och en annan björn kommer för nära, då blir SomSi väldigt lättretlig och är inte rädd för att försvara sin mat. Man kan lugnt säga, att hon är en mycket matfixerad björn som inte tolererar att någon annan björn kommer i närheten av henne medan hon äter!
På en av bilderna kan man se SomSi äta en berikad föda som lagats till av volontärerna, frukt frusen till is för att göra det mer intressant för henne att äta.
Bilder på vackra SomSi, vår sponsorbjörn i Thailand |
APN utökar stödet till Indien
Animal Protection Networks styrelse har fattat beslut att vi kommer att fortsätta stödja HIS i Jaipur, även om vårt ursprungliga kattprojekt i Kalimpong är igång igen också. Läs gärna mer om organisationen på deras hemsida; www.his-india.in. Vi kommer alltså att ge pengar till båda projekten. HIS som reser runt med sin lilla djurambulans på gatorna och plockar upp och opererar sjuka och skadade djur. De är verkliga hjältar. Jag blir verkligen nyfiken på att resa till Indien någon gång när jag får veterinären Dr Naveens mail och uppdateringar om vad de gör. Se nedan film på Youtube om en vanlig dag för räddningsteamet i Jaipur. Jag tycker att de gör ett ovärderligt jobb. De blev otroligt glada när vi sa att vi skulle fortsätta att stödja deras arbete ekonomiskt. ” Million thanks to APN for continued support to our movement of protecting animals”, mailade veternären Naveen till mig härom dagen. Bifogar nedan Naveens verksamhetsrapport för 2009, med lite bilder.
Filminslag från Jaipur
Se det här korta filminslaget (4 minuter) om en dag i räddningsteamets hårda och stressiga liv, där de reser runt med sin buss och plockar upp skadade djur från gatan för att hjälpa dem: http://www.youtube.com/watch?v=2F3Gf12JpmE
Rapport från HIS i Jaipur
Verksamhetsrapport skriven av veterinären Dr Naveen:
Räddningsprojektet var i behov av en medkännande och godhjärtad föreståndare för djurvården. Ms Vijay Laxmi passade bra till uppgiften som föreståndare för Help In Sufferings djurvård. Hennes beredskap att ta emot besökare, barn och djur har gjort intryck på alla. Hon har skött allt från att svara i telefon till att hantera ambulans, personal och tillgängliga resurser och gör allt hon kan för att samla ihop alla våra resurser och säkerställa att projektet löper smidigt. När djur väl har anlänt till djurskyddet har hon alltid sett till att de fått snabb veterinärvård tillsammans med lämplig härbärgering och mat. Hon har upprättat register över alla djur som anlänt, tillfrisknat och rehabiliterats. Ramswaroop och Rajendar har alltid funnits till hands för att hjälpa Vijal Laxmi och minska pressen i hennes arbete. Help In Suffering har ansträngt sig så långt det varit möjligt för att tillhandahålla bästa möjliga vård med de resurser som finns tillgängliga. Eftersom räddningsprojektet drivs i nära anslutning till vårdavdelningen och laboratoriet så har veterinärer alltid funnits tillgängliga för omedelbar vård av sjuka djur. De utländska volontärveterinärerna har alltid sett till att vara disponibla för att hjälpa sjuka och skadade djur som räddats på nätterna.
I Jaipur fick vi uppleva ovanligt kallt väder under januari i år varvid kvicksilvret sjönk till runt två grader Celsius. Vi fick arbeta hårt för att försäkra oss om att alla djur hölls varma. Varmvattenpåsar och varma sängunderlag, draperier etc från Clark´s Amer hotell var till hjälp under detta kalla väder. När valparna kröp ihop tillsammans för att hålla sig varma, så försökte Help In Sufferings personal förse både valparna och andra hundar med varmvattenpåsar under jutesäckar. En eld tändes utanför burarna under tidiga kalla morgnar.
Alla vid Help In Suffering förstår att det är en svår uppgift att hitta hem åt de inhemska indiska hundvalparna, eftersom människor fortfarande vill ha renrasiga hundar. Så alla anstränger sig för att hitta passande hem åt de valpar som räddats, vaccinerats och steriliserats av Help In Suffering. Sammanlagt 79 djur fick anständiga och säkra hem under 2009 – 2010.
Elever från olika skolor besökte Help In Suffering och fick förstahandsinformation och en chans att umgås med de räddade djuren. Vijay Laxmi och Robin (vår entusiastiske expert på att skaffa fram pengar) var mycket informativa och tillmötesgående mot barnen.
Fattiga bönder från en by som ligger nästan fyra timmar med bil härifrån kom till vårdavdelningen med en buffalo som hade skadat sin underkäke allvarligt dock utan att ha drabbats av fraktur. Djuret såg ut att må dåligt och det gjorde ägaren också. Det kändes skönt att få lindra bådas smärta och lidande, eftersom deras liv är beroende av varandra. Den bonde som hade med sig buffalon verkade vänlig, men en annan bonde som hade sin get med sig var däremot okänslig för smärta och lidande. Han hade på eget bevåg pressat in rött chilipulver i det stora sår under höger öra som tillfogats geten av en flock hundar. Han upprepade gång på gång att han var från en avlägsen by och inte hade en aning om att det kunde skada geten. Det var otroligt. Detta var ett fall av de slag som alltid har visat på behovet av att fortsätta med djurvårdsverksamhet och utbildning i avlägsna byar. En mängd smärta och lidande tillfogas djur på grund av okunnighet. Korrekt sårbehandling och smärtlindring utfördes omedelbart.
En mängd fåglar av olika arter fördes till vår vårdavdelning för behandling under året, och antalet ökade under drakflygningsfestivalen i januari. Vi hade hägrar, en ung egyptisk gam, påfåglar med allvarliga skador i vingarna och bröstmusklerna, eurasisk berguv, tornuggla, purpurfärgad solfågel, grå näshornsfågel och kalkoner. I de flesta fall var det en utmaning att planera korrekt utfodringssschema för fåglar i nöd. I sådana frågor kontaktades experter från institutioner utomlands för råd, en sådan institution var Tufts University. Ett tack till alla dem som bistod med råd och hjälp. Vid några tillfällen, när våra hästdjurs- och kamelteam var ute på fältinspektioner, hade vi turen att få behandla några hästar och kameler som fördes till vår vårdavdelning. Antalet katter och kor som lämnades in för vård i år var större än tidigare år.
Bilder från HIS i Jaipur |
APNs medlem Jenny har besökt HIS i Jaipur
Svenska etologistuderande Jenny skriver en uppsats om djurskydd i Asien. HIS I Jaipur ingick i de organsationer som hon bevakade. APN hade kontakt med Jenny inför och under hennes resa och vi kopplade inom henne med Naveen på HIS och såg till att hon fick med HIS som en av de organisationer som hon skulle undersöka för sin uppsats. Hon har mailat mig en kort text om sitt besök på HIS:
Mitt besök på Help in Suffering (HIS) i Jaipur april 2010
Jag fick möjlighet att åka och besöka en av organisationerna som APN stödjer i Indien i staden Jaipur. Help in Suffering är en organisation som sedan 30 år tillbaka har hjälpt och räddat sjuka och skadade djur via sitt Rescue-program men även har och har haft många andra projekt, såsom elefant-projekt och det kända Animal birth control- projektet (även kallat ABC-program). Organisationen startades av Christine Townend som idag har lämnat över sin ordföranderollen till Mrs Timmie Kumar. Det är framförallt hundar som tas om hand men även andra djur såsom katter, hästar, grisar, kor, åsnor, fåglar, apor och kameler räddas och behandlas hos HIS. HIS har ett kontor som dygnet runt tar emot samtal från lokalbefolkningen om hemlösa djur som behöver hjälp. Personalen åker ut med en av sina djurambulanser för att rädda djuren och tar dem till kliniken där veterinärer behandlar djuren. Djuren får behandling och vila i organisationens rescue-shelter tills de är tillräckligt bra för att släppas ut på samma ställe där de hittades. Alla hundar steriliseras och vaccineras mot rabies innan de släpps ut. Jag träffar veterinär Naveen som berättar att det vanligaste djuren råkat ut för är att de skadats i trafiken men att det även är vanligt med hudsjukdomar såsom skabb och andra smittsamma sjukdomar. Jag träffar även Mrs Vijay Laxmi som är ansvarig för Rescue-projektet och som berättar att varje månad hjälper cirka 50 hundar, 20 fåglar, 10 apor, 10 katter och 5 kor och kalvar. Många av dessa är dock i så dåligt skick att de inte överlever trots behandling. Min uppfattning är att HIS gör ett utmärkt jobb för alla hemlösa djur i staden och jag är glad att få vara med och stötta deras verksamhet via APN.
Varmaste hälsningar
Jenny Lindbäck, student på Etologi-och djurskyddsprogrammet och medlem i APN
Rapport från en av våra medlemmar på resa i Thailand
Vi hade kontakt med svenska Emma, som var på semester i Thailand. Hon kontaktade oss i samband med sin resa och vi gav henne kontaktuppgifterna till våra parters på Phuket, Soi Dog Foundation, som drivs av John Dalley, samt till Claire Brickerton som hjälper katter och hundar på ön.
Hej på er!
Jag har tänkt att jag skulle skriva tillbaka om hur det gick nere i Thailand. Har nyligen börjat på ett nytt jobb vilket har tagit all min tid och energi, men nu kom jag till skott . Runt omkring hotellet som vi bodde på fanns det en hel del katter. Personal och hotellgäster matade dem så de såg ut att vara i hyfsat bra skick. Där var speciellt en trebent kisse som jag fastnade extra mycket för. Eftersom jag var orolig för att den kunde ha en infektion i den lilla stumpen som var kvar så kontaktade jag John Dalley för att höra om det fanns en möjlighet att låta katten få komma till kliniken i Phuket för att låta undersöka den. Jag berättade även att jag hjälper till med insamling till APN hemma i Sverige och att jag hade tyckt att det var mycket intressant att besöka djurcentrat. Han svarade mig att jag var mycket välkommen att komma dit med katten så att de kunde undersöka den men att de tyvärr inte har något möjlighet att hämta upp den utan att jag fick ta mig dit själv (vilket man förstår med deras begränsade tid och resurser). Efter samråd med en annan stor djurvän som bodde på samma hotell som mig och som hjälpt katter därnere tidigare tog vi ändå beslutet att inte åka med katten till Phuket. Detta pga att katten var pigg och hade god aptit o att det vid närmare granskning inte såg ut som om benet var infekterat. Då det tar mer än en timme med taxi till Phuket så valde vi att inte ta bort katten från den miljö som den är trygg i. Eftersom jag och min sambo hade bokat upp i princip alla dagarna så blev det tyvärr inte så att jag åkte till djurcentrat under resten av semestern.
Claire svarade mig precis innan jag åkte hem. Hon hade haft fullt upp med att ta hand om en massa hundar och hade därför inte hunnit svara mig tidigare. Jag pratade både med John och Claire om att de borde placera ut bössor på hotellen eftersom där är många turister som säkert hade lagt en slant. John sa att de försökt vid tidigare tillfälle men att inte många av hotellen hade varit intresserade av att samarbeta då. Jag tror som sagt att både Claire och Soi Dog Foundation hade behövt hjälp med sådana projekt eftersom de måste lägga all sin tid på djuren som de tar emot.
För min del försökte jag göra det lilla jag kunde. Jag köpte kattmat som jag lämnade hos en servitris som lovade att fortsätta mata katterna. Jag upplyste mitt hotell och det som låg bredvid om att de kan samarbeta med SDF. Jag skrev även ett informations brev på svenska som jag la i entrén till hotellet så att de besökare som kom därefter vet vart de kan vända sig om de vill hjälpa djuren.
Jag har lite dåligt samvete att jag inte hann besöka SDF eller Claire men nästa gång jag åker ner ska jag definitivt göra det. Däremot har jag samlat in lite över 6000 kronor som jag kommer att sätta in på APN:s konto i nästa vecka. Alltid något i alla fall
Sköt om er!
Varma hälsningar , Emma
Bild på Emma och den trebenta katten på Phuket |
Uppdateringar från den politiska fronten
APN är med under Almedalsveckan!
APN medverkar för första gången i föreningens historia i den viktiga politikerveckan i Almedalen. I år ligger politikerveckan mellan 4 och 10 juli. Under onsdag och torsdag kommer APN ha en monter på internationella torget som ligger utanför den stora silon i Visby hamn. Företaget PrintMedia AB i Malmö har gratis tryckt upp en stor skylt åt oss som vi ska ha med i montern. Vi har även tryckt upp nya broschyrer som vi kommer dela ut till allmänheten och försöka värva många nya medlemmar till vårt viktiga arbete! Under torsdagen 8 juli har vi bokat en halvtimmes taltid på Innescenen vid Internationella torget mellan klockan 16.00 och 16.30. Om ni eller några av era vänner eller släktingar är på Gotland dessa datum så kom och besök APN i vår monter och kom och lyssna på föredraget. Mer information kan ni finna på Internationella torgets hemsida:
http://www.ostersjotorget.se/2010/program/8jul/iscen/index.htm
http://www.ostersjotorget.se/2010/utstallare/aninal%20protektion/index.htm
APN värd för seminarium i EU-parlamentet Bryssel om gallbjörnar
Som vi tidigare nämnt så kommer APN vara värd för ett internationellt seminarium rörande gallbjörnarnas situation i Kina i EU-parlamentet i höst. Seminariet är ett samarrangemang mellan APN och Animal Asia Foundation samt EU-parlamentsledamöterna Maria Ulvskog, s, Eva-Britt Svensson, v och Carl Schylter, mp. Huvudtalare vid seminariet kommer ordföranden för Animal Asia Jill Robinsson vara. Även Dave Neal från Animal Asia kommer tala samt representanter från Kinas regering. Seminariet kommer att äga rum 16 november i EU-parlamentets lokaler i Bryssel. En officiell inbjudan håller på att färdigställs och alla medlemmar är varmt välkomna till seminariet. Så håll utkik på APN:s hemsida efter inbjudan som kommer upp på förstasidan inom kort.
Om ni vill ha mer information om seminariet så hör av er till politiskt ansvariga Emma Larsson på: emma@animalprotection.se.
Den här fina skylten, som Printmedia har tryckt upp till oss helt gratis, hoppas vi kan väcka uppmärksamhet, bla i Almedalen. Den är ca en meter hög! |